جهت دریافت لیست قیمت  و خرید خرما تماس بگیرید : 09900548412, 09132896373

تولید خرما در کشور سالانه به یک میلیون تن می رسد و حدود 11 درصد خرمای جهان در ایران تولید می گردد . توجه بیشتر به توسعه صنایع خرما جهت تقویت بازار فروش آن به کسب سهم بیشتر در داخل و خارج کشور منجر خواهد شد.

در ایران با توجه به اقلیم مناسب برای کشت خرما پتانسیل تولید 07 میلیون تن انواع واریته های خرما وجود دارد اما از آنجا که باغداران همواره با مشکل بازار داخلی و خارجی این محصول مواجه هستند رغبتی برای افزایش تولید ندارند. درحالی که ایران دومین تولیدکننده خرما در جهان بود، اخیرأ به دلیل ثابت ماندن میزان تولید طی سال های اخیر و روند افزایشی تولید این محصول در کشورهای رقیب، کشورمان در جایگاه سوم تولید این محصول صادراتی قرار گرفته است.

در این کار، پس از بررسی مشکلات پیش روی تولید کنندگان خرما؛ تک تک مراحل از ورود به کارخانه تا مرحله مصرف بررسی شده اند. همچنین چندین فرآورده خرما به تفصیل بررسی و تحلیل شده است. با توجه به اینکه در اغلب مناطق، درجه بندی و بسته بندی خرما تنها در 6 ماه از سال که فصل برداشت خرما می باشد انجام می گیرد، این کارخانجات در شش ماهه دوم سال به علت عدم فعالیت، هزینه زیادی دربردارند؛ بنابراین ضرورت دارد که نسبت به درجه بندی و بسته بندی سایر محصولات از جمله حبوبات در شش ماهه دوم اقدام نمایند تا تولید آنها اقتصادی باشد .

با استفاده از دستگاه های مکانیکی و خردکن می توان نسبت به استفاده از ضایعات و تفاله های خرما در کارخانجات فرآوری و بسته بندی خرما جهت تهیه خوراک دام و طیور استفاده نمود

.میوه خرما، از خانواده Palmaceae با اسم علمى Phoenix dactylifera است ) (. خرما یک میوه هسته دار است و در مقایسه با
.) بسیاری از میوه ها در وزن مساوی مقادیر بیشتری کالری، املاح و ویتامین های ضروری بدن را تأمین می کند )
خرما شامل ویتامین های A ، B1 ، B2 ، B3 ، B6 ، B9 و C می باشد که برای کربوهیدرات ها، چربی ها و سوخت و ساز پروتئین ضروری هستند و نیز نقش یک آنتی اکسیدان برای حفاظت از بافت ها را بازی می کند. قسمت نرم و گوشتی خرما منبع غنی سلنیوم، مس، پتاسیم، منیزیم، منگنز، آهن،
فسفر، کلسیم، سولفور، فلوئور، کبالت، سدیم، مس، بروم و روی می باشد ) Al-Farsi et al., 2005 .)
حدود 01 % از ماده خشک خرما را قند تشکیل می دهد. خرما به شکل مستقیم یا آغشته به کنجد، با مغز بادام و گردو یا به شکل فرآورده مانند شیره خرما و خمیر خرما مصرف می گردد. از هنگام گرده افشانی تا بلوغ )تمر(، حدود 277 روز طول می کشد. به طور کلی می توان مراحل رشد و نمو خرما را به یک مرحله بلوغ گیاه
شناسی )کیمری( و سه سطح مجزا و متفاوت بلوغ تجاری شامل مراحل خلال، رطب و تمر تقسیم بندی کرد.
.)% أ . مرحله كیمری: در این مرحله حداکثر فعالیت اسیدی در میوه وجود داشته و میوه نیز دارای بالاترین مقدار رطوبت است )بیش از 37 هسته خرما در این مرحله قادر به جوانه زدن می باشد و میوه از نظر گیاه شناسی بالغ است
ب . مرحله خلال: در این مرحله افزایش وزن میوه کند بوده، مقدار ساکارز افزایش یافته، رطوبت کم شده ) 17 % و بیشتر(، رنگ خلال زرد
روشنه یا قرمز است و مزه گسی میوه از بین می رود.
ت . مرحله رطب: این مرحله با شروع قهوه ای شدن نوک میوه ها آغاز می شود. در این مرحله به دلیل کاهش رطوبت، وزن میوه کاهش مییابد. خرما در این مرحله بصورت میوه تازه بفروش می رسد
ث . مرحله تمر .) 21 %( که به دلیل بالارفتن غلظت مانع فساد میوه می شود. )  - : در این مرحله رطوبت میوه کم است ) 21
از بین سه مرحله رشد و برداشت خرما که شامل خلا ل )خارک(، رطب و تمار )تمر( می باشد، بهترین زمان برداشت جهت بسته بندی و صادرات خرما به سایر نقاط جهان، مرحله تمار است که در این مرحله رطوبت خرما در پایین ترین حد ممکن ) 17 % تا 21 % ( می باشد. بهترین فصل فروش خرما نیز در بازارهای اروپایی، فصل کریس مس و در کل فصول سرد سال است که بدن بیشتر طالب مواد قندی جهت سوزاندن کالری است و در بازارهای اسلامی در ایام ماه مبارک رمضان و .) اعیاد مسلمانان می باشد )قاسم خانی، 1730
-2 عوامل مؤثر در كاهش كیفیت انبارداری خرما حملات حشرات، آلودگی های میکروبی، تیره شدن خرما.یکی از مهمترین و عمده ترین تدابیری که بعد از برداشت خرما باید در نظر گرفت، جلوگیری از آلودگی و حمله حشرات است. فشرده کردن خرماهای نرم و تبدیل آنها به توده های نفوذ ناپذیر، یک راه مؤثر کاهش حمله حشرات می باشد


-3روش های پیش گیری از آلودگی های خرما
-3 - تدخین: شامل قرار دادن خرماها در زیر یک محفظه، پوشش، ظرف یا انبار غیر قابل نفوذ در برابر هوا و در معرض گازهای مضر در دما و
زمان مناسب به منظور از بین بردن حشرات در هر مرحله از رشد و زندگی آنهاست. متداول ترین ماده تدخینی متیل بروماید ) CH3Br ( می باشد.
67 درجه سانتی گراد تأثیر بسیار زیادی دارد، که شامل از - -2-3 تیمار گرمایی )پاستوریزاسیون(: تیمار گرمایی خرما با دمای بیشتر از 61
بین بردن مراحل مختلف زندگی حشرات، کاهش جمعیت میکروبی و کاهش فعالیت آنزیم ها است

.
-3-3 نگهداری در سردخانه: انبارهای خنک )سردخانه ها( برای نگهداری بلند مدت با هدف توقف یا به تعویق انداختن فرآیندهای شیمیایی و بیولوژیکی بکار برده می شوند و واکنش های آنزیمی و فعالیت های میکروبی و زندگی حشرات نیز در این انبارها کاهش می یابد
-4-3 پرتو دهی یا تابش اشعه رادیواكتیو: مقایسه و بررسی رنگی و تحلیل طیف نگاری عصاره خرماهای پرتو درمانی شده )تا بالای 207
kard و پرتو درمانی نشده هیچگونه تغییر کمی و کیفی را در گلوکز، فروکتور  قند میوه(، ساکاروز )قند معمولی(، پروتئین ها، اسیدهای آمینه، و پکتین نشان نمی دهد. اگرچه معرفی پرتو درمانی برای مواد غذایی مورد قبول واقع شده و در برخی موارد به کار برده شده است. اما به آزمایش طولانی مدت مخصوصاً در خصوص احتمالات عوارض جانبی آن نیاز دارد

 

 

بسته بندی خرماخرما صادراتی
خرما از محصولات مهم کشاورزی ایران محسوب می شود که با توجه به حجم تولید آن از صادرات نسبتاً پایینی برخوردار است. یکی از عوامل دخیل در این موضوع، عدم بسته بندی صحیح این محصول می باشد

به طور کلی گذاشتن خرما در گنجایه و بستن آن به گونه ای که محتوای بسته رادر برابر آسیب های برخاسته از جابجایی و انبارش، ترابری، نفوذ رطوبت، آفت ها، گرد و غبار و... حفظ کند
طبق آمارهای وزارت جهاد کشاورزی، در حال حاضر ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خرما در جهان به شمار می رود، اما از لحاظ ارزش صادرات آن در رده هفتم قرار گرفته است. یکی از دلایل عمده ی این تضاد، ضعف در کیفیت بسته بندی این محصول می باشد. لذا توجه ویژه به صنعت بسته بندی، یکی از الزامات توسعه ی بازار خرمای ایران در داخل و خارج از کشور است .بسته بندی مناسب می تواند به عنوان یک عامل فیزیکی مانع ارتباط بین خرما و حشرات شود . یکی از اهداف مهم بسته بندی، حفظ کیفیت خرمااز طریق جلوگیری از دسترسی آفات به آن می باشد . نوع مواد بسته بندی باید متناسب با نوع تیمارهای آلودگی زدایی انتخاب شوند. مثلا در صورتی که از روش پرتوافکنی برای کنترل و از بین بردن آفت انباری استفاده می شود، مواد بسته بندی از جنس پلی پروپیلن برای جلوگیری از آلودگی مجدد
خرماهای بسته بندی شده مؤثرتر از پلی اتیلن هستند. علاوه بر نوع پوشش، میزان ضخامت آن به عنوان عامل مهمی در کنترل آلودگی نقش دارد ترکیبی از پوشش ها مانند پلی اتیلن و پلی پروپیلن یا پلی استروپلی پروپیلن مفید خواهد بود
موادی که برای بسته بندی به کار می رود بسته به نوع خرما و درصد رطوبت و سنگینی خرما و یا عوامل دیگر متفاوت می باشد. آنچه که برای بسته بندی خرما از آن بهره گیری می شود بشرح زیر است:
گنجایه های سلوفانی ، پلیمری مناسب برای تماس با مواد غذایی )پلی اتیلن ، پلی پروپیلن (، مقوایی ، کارتن ، چوبی ، گونی و فلزی )قوطیهای فلزی و حلب( و شیشه . معمولاً خرمای با رطوبت کمتر و فشرده شده را در سلوفان بسته بندی می کنند)مطابق با  (. بیشینه سنگینی مجاز در بسته های سلوفانی )به جز خمیر خرما( یک کیلوگرم می باشد. اندازه های جعبه مقوایی باید به گونه ای انتخاب شود که بتواند سنگینی خرمایمورد نظر )بیشینه 1 کیلوگرم( را تحمل کند. مقوای بکار رفته باید از نوع فشرده چند لایه باشد. جعبه مقوایی باید دارای ویژگی های جعبه های مقوایی مواد خوراکی باشد.

کارتن برای خرمای خشک و نیمه خشک کاربرد دارد. در این نوع بسته بندی بیشینه سنگینی خرما در کارتن می تواند تا 11 کیلوگرم و برای خرمای صنعتی سنگینی مجاز تا 21 کیلوگرم باشد. پوشش داخلی جعبه چوبی باید از جنسی باشد که در برابر نم رخنه ناپذیر بوده )کاغذ مومی یا پلیمرهای مناسب مواد غذایی ( تا خرما به طور مستقیم یا جعبه چوبی در تماس نباشد. چوبی که برای ساختن جعبه چوبی بکار می رود باید نو، بدون بو، آلودگی و آفت باشد. بسته بندی خرما در گنجایه های فلزی با پوشش مناسب مواد غذایی می تواند انجام گیرد
بیشینه سنگینی این نوع بسته ها تا 27 کیلوگرم می باشد و ویژگی های آن باید برابرویژگیهای قوطی فلزی ( باشد. اگر از گنجایه های شیشه ای بهره گیری شود ویژگی های آن باید برابر ویژگی های ظروف شیشه ای برای مواد غذایی ( باشد.روش های مختلفی برای بسته بندی خرما وجود دارد یکی از روش های بسته بندی خرما با استفاده از روش اتمسفر اصلاح شده می باشد. که در تحقیق شفقی اصل و مالوفی، میزان درصد گاز دی اکسید کربن دربسته بندی خرما به روش اتمسفر اصلاح شده برروی کیفیت خرما از طریق بررسی شکرک زدن خرما مورد بررسی قرارگرفت. نتایج بررسی های ایشان نشان داد که با افزایش درصد گاز دی اکسید کربن به 177 درصد، شکرک زدن خرما به طور محسوسی کاهش می یابد. استفاده از گاز دی اکسید کربن نه تنها باعث کیفیت مطلوب خرما می شود بلکه باعث می شود تعداد مخمرها و کپک هایی که باعث فاسد شدن خرما می شوند نیزکاهش یابد


با توجه به پتانسیل موجود در کشور، ایجاد کارخانجات فرآوری و بسته بندی خرما می تواند به اشتغال زایی کشور کمک نموده و مهم تر از همه درآمدزایی خوبی برای کشور داشته باشد. از آنجایی که یکی از اهداف بسته بندی و فرآوری خرما افزایش عمر ماندگاری آن می باشد، به روش های مختلف مثل تدخین، پاستوریزاسیون، سردخانه و پرتو دهی از آلودگی و کاهش کیفیت آن پیشگیری می شود. خرما محصولی است که کشور ما پتانسیل خوبی برای تولید آن دارد و لازم است علاوه بر مصرف مستقیم، فرآورده های مختلف دیگرش همچون شیره، خمیر، ترشی، کمپوت، رب و قند مایع، تولید، بسته بندی و صادر شود. همچنین همراه با سایر محصولات مثل شیر به عنوان یک ماده غذایی مقوی مصرف شود. بسته بندی خرما باید علاوه بر نداشتن هیچ تأثیر منفی روی محصول، بتواند آن را از حشرات و آلودگی ها حفظ نموده و حتی از وقوع بعضی واکنش های شیمیایی که موجبات کاهش کیفیت خرما می شود )بسته بندی فعال(، جلوگیری به عمل آورد

دانستنی های خرما

انواع خرما