جهت دریافت لیست قیمت  و خرید خرما تماس بگیرید : 09900548412, 09132896373


 
فرآوری خرما
فرآوری خرما کلیه عملیاتی است که بر روی خرما از مرحله برداشت تا بسته بندی انجام می شود و باعث تغییرحالت فیزیکی و شیمیایی )تغییر رنگ، طعم، مزه آن نگردد. با وجود سطح وسیع کشت خرما در ایران تنها 11 تا 12 درصد خرمای تولیدی، جذب صنایع فرآوری و بسته بندی می شود و به دلیل میزان بالای ضایعات و عدم مرغوبیت خرما، به ناچار بخش زیادی از خرمای تولید شده به مصرف خوراک دام می رسد. بنابراین، بهبود فرآیند های تولید شیره خرما .و قند مایع خرما با هدف افزایش تولید این فرآورده ها و رونق بیشتر اقتصاد کشور دارای اهمیت است

لازم است پس از برداشت، میوه خرما تحت یک سری عملیات فرآوری قرار گیرد تا محصولی با کیفیت بالا به بازار عرضه شود. مراحل مختلف فرآوری شامل تمیز کردن، جداسازی، درجه بندی، آماده سازی، بسته بندی و نگهداری هستند. دستگاه های مورد استفاده در این فرآوری ها مشابه دستگاه های مورد استفاده در سایر محصولات کشاورزی هستند. حاصل این فرآوری ها میوه خرمای خشک یا مرطوب )رطب( است که به بازار عرضه .می شود و بطور مستقیم یا غیر مستقیم برای استفاده غذایی مصرف می گردند.

فرآورى، در برگیرنده تغییرات فیزیکى، شیمیایى، ارگانولپتیکى، نگهدارى، بسته بندى و توزیع است . فرآورده های خرما به دو دسته فرآورده های تخمیری و غیرتخمیری تقسیم می شوند. از فرآورده های تخمیری اتانول، سرکه، اسید سیتریک، تولید پروتئین تکیاخته و تولید چربی و از فرآورده های میوه کوچک خرما به رنگ سبز، که بلافاصله بعد از تلقیح تشکیل می گردد

شیره خرما متداول ترین فرآورده مشتق از خرما می باشد که هم به صورت سنتی و هم صنعتی تولید می شود

 فرآیندهای انجام شده بر روی خرما در كارخانجات فرآوری

عملیات اصلی که در کارگاه های فرآوری بر روی ارقام مختلف خرما صورت گیرد عبارتند از :
 دریافت
در این قسمت خرما در جعبه هایی با ظرفیت مناسب بر روی تسمه نقاله تخلیه می گردد. تسمه نقاله باید اثر سویی بر روی خرما نداشته باشد و ترجیحاً از جنس فولاد ضد زنگ باشد
 ضدعفونی
برای از بین بردن آفات و افزایش عمر نگهداری خرما باید آن را ضد عفونی کرد. برای ضد عفونی کردن خرما می توان از روش های مختلفی نظیر حرارت، برودت، پرتو دهی و گازهای سمی مجاز مانند متیل بروماید یا قرص فستوکسین استفاده کرد. که مقدار مصرفی بسته به درجه حرارت و میزان خرما متفاوت می باشد
 جدا سازی
در این مرحله خرماهای مرغوب از خرماهای نا مرغوب )نارس، لهیده، خشک و آسیب دیده ( و ارقام مختلف توسط کارگران یا روش های مکانیکی جدا می شوند
 شستشو
در این مرحله خرما از هر گونه ماده خارجی از قبیل گرد و خاک و نظایر آن عاری می گردد که این عمل توسط دستگاه های مخصوص صورت میگیرد
 رطوبت گیری
برای حذف رطوبت محصول آن را از دستگاه های نم گیری ویژه ای عبور می دهند. این دستگاه ها معمولاً مجهز به تعدادی پنکه بوده که به وسیله آنها هوای معمولی و یا گرم بر روی محصو ل وزیده می شود. البته باید توجه داشت در صورتی که رطوبت خرما بالا باشد )بیش از 21 درصد( آنرا باید در دستگاه های خشک کن )کابینتی یا تونلی( خشک نمود. دمای خشک کن نباید از 07 درجه سلسیوس تجاوز نماید چون در این صورت رنگ محصول به دلیل انجام برخی واکنش های شیمیایی تیره می گردد
 درجه بندی
خرما پس از رطوبت گیری بر روی تسمه نقاله هایی قرار می گیرد و کارگران آنها را بر اساس ویژگی هایی مانند یکسانی اندازه ، رنگ و رقم درجه
بندی نموده و درصورت وجود کلاهک آن را جدا می نمایند.
 بسته بندی
پس از طی مراحل مذکور خرما آماده بسته بندی می باشد. بسته بندی اولیه و ثانویه باید به گونه ای باشد که محتوای بسته را در برابرآسیب های ناشی از جابجایی و انبارداری، حمل و نقل، رخنه رطوبت، آفت ها و گرد و غبار حفظ کند. مشخصات و ویژگی های بسته و بسته بندی باید مطابق استانداردهای مربوطه باشد و جنس بسته های مورد استفاده باید مشخصات لازم بسته بندی مواد غذایی را دارا باشد و هیچ گونه اثر سویی روی خرما نداشته باشد و موجبات تغییرات فیزیکی و شیمیایی و میکروبی آن نشود. خرماهای بسته بندی شده باید مجدداً ضدعفونی و به سردخانه منتقل گردند

 .

دانستنی های خرما

انواع خرما

خواص خرما